• Ολοκληρωμένα έργα ΠΡΟΚΑΤ
          • τεχνολογία icf
            Τεχνολογία
          • Πλεονεκτήματα
            Πλεονεκτήματα
          • Στάδια κατασκευής
          • προτάσεις προκατασκευής
            Αρχιτεκτονικές μελέτες προκατασκευής
          • Εξοπλισμός κατοικιών
 

Βιοκλιματικές κατοικίες και σχεδιασμός

Πρωταρχικό βήμα του βιοκλιματικού σχεδιασμού αποτελεί η αρχική σχεδίαση του κτιρίου, η οποία πρέπει να γίνεται με τέτοιον τρόπο, ώστε να αξιοποιεί στο μέγιστο τις ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και τη φυσική ενέργεια, ταυτόχρονα να προστατεύει το κτίριο από τους ψυχρούς βόρειους ανέμους.\

 

Η οικολογική- βιοκλιματική κατοικία πρέπει να έχει θέα προς το νότο και την ανατολή και να εκμεταλλεύεται τη θερμική ηλιακή ενέργεια. Έτσι, τραπεζαρίες και κουζίνες είναι καλό να τοποθετούνται στην ανατολική όψη του κτιρίου, ώστε να κερδίζουν την μέγιστη φωτεινότητα και ενέργεια κατά τις πρώτες ώρες της ημέρας. Οι κρεβατοκάμαρες είναι καλό να τοποθετούνται νοτιοδυτικά, ώστε να επωφελούνται τη θερμότητα του απογευματινού ηλίου, για τις νυχτερινές ώρες που συνήθως χρησιμοποιούνται.
Αποθήκες, σκάλες ή διάδρομος προτιμάται να τοποθετούνται στα βόρεια ή στα δυτικά του βιοκλιματικού κτιρίου αφού η χρήση του γίνεται για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα, οπότε και οι απαιτήσεις για θερμική άνεση είναι μειωμένες.

 

Τέλος οι κλειστοί χώροι στάθμευσης είναι καλό να τοποθετούνται στα βόρεια, οπότε αποτελούν και ένα είδος θερμικής προστασίας από τους βόρειους ανέμους για τους υπολοίπους χώρους του σπιτιού.
Βασική προτεραιότητα του βιοκλιματικού σχεδιασμού είναι η προστασία του εξωτερικού κελύφους του κτιρίου μέσω της χρήσης μονωμένων καλουπιών σκυροδέματος ICF, διογκωμένης ή γραφιτούχας πολυστερίνης (EPS 250) της EasyHome.

 

Στη νότια και ανατολική όψη των κτιρίων πρέπει να υπάρχουν μεγάλα ανοίγματα, τα οποία καλύπτονται με διπλά υαλοστάσια, για τη μεγιστοποίηση των ηλιακών κερδών και του φυσικού φωτισμού και την ελαχιστοποίηση των θερμικών απωλειών.

 

Για τον καλύτερο δροσισμό των κατοικιών, ο σχεδιασμός των ανοιγμάτων γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτρέπεται ο διαμπερής και κατακόρυφος αερισμός των χώρων, για την αποφυγή θερμικών απωλειών χρησιμοποιούνται διπλά ενεργειακά τζάμια τεσσάρων εποχών, ενώ για την υπερβολική ζέστη μέσα στο βιοκλιματικό κτίριο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες φροντίζουμε τον κατάλληλο σκιασμό του με πέργκολες, σκίαστρα ή τοποθέτηση φυλλοβόλων δέντρων την κατάλληλη θέση (στο νότο), καθώς και συστήματα κινητής ηλιοπροστασιας.

 

Σημαντικό ρόλο στον βιοκλιματικό σχεδιασμό παίζει και το χρώμα του κτιρίου, τα ανοιχτά χρώματα αντανακλούν ένα μεγάλο μέρος την ηλιακής ακτινοβολίας πίσω στο περιβάλλον και βοηθούν στην αποφυγή υπερθέρμανσης του κτιρίου.

 

Ειδική αναφορά για ένα πιο ολοκληρωμένο βιοκλιματικό σχεδιασμό πρέπει να γίνει στην πολύ καλή θερμοηχομόνωση του κτιρίου και ιδιαίτερα στα συστήματα βιοκλιματικού κελύφους ICF (Insulated concrete forms) της EasyHome. Στα συστήματα αυτά τα βασικά δομικά στοιχεία αποτελούνται από παράλληλες πλάκες από διογκωμένη ή γραφιτούχα EPS 250 πολυστερίνη, οι οποίες σχηματίζουν καλούπια και συναρμολογούνται επί τόπου του έργου. Τα καλούπια αυτά οπλίζονται σύμφωνα με τη στατική μελέτη και κατόπιν χυτεύεται εσωτερικά σκυρόδεμα. Μετά την πήξη του σκυροδέματος τα καλούπια δεν αφαιρούνται, διότι αποτελούν ουσιαστικά την θερμομόνωση του κτιρίου. Το είδος αυτό της κατασκευής είναι το κορυφαίο στον κόσμο ενώ το τελικό αποτέλεσμα αυτού του συστήματος δόμησης μας δίνει ένα μονολιθικό κτίριο Α++, ενεργειακής κλάσης, απόλυτα στιβαρό και με εκπληκτική ηχομόνωση.

 

Είναι η πιο κατάλληλη μέθοδος ούτως ώστε να έχουμε ένα αντισεισμικό, συμπαγές και ασφαλές βιοκλιματικό κτίριο αφού είναι παρόμοια μέθοδος με αυτήν που χρησιμοποιείται για να κατασκευαστούν καταφύγια, υπόγεια τοιχία, τούνελ, εκκλησίες και στρατιωτικά κτίρια.

Eιδική αναφορά για ένα πιο ολοκληρωμένο βιοκλιματικό σχεδιασμό πρέπει να γίνει στην πολύ καλή θερμοηχομόνωση του κτιρίου και ιδιαίτερα στα συστήματα βιοκλιματικού κελύφους τύπου ICF
Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός έχει ως βασικό του προσανατολισμού την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων του περιβάλλοντος για κάθε κατοικία, με σκοπό ένα ικανοποιημένο και χαρούμενο ιδιοκτήτη